B&B 2019-01 pag 22, Winnaar tentoonstelling UIT BORNSE BODEM
Geplaatst in Rijksmuseum van Oudheden

Auteur : Anne Ponten en Liesbeth Hassink

Met het aanbieden van het zandstenen hoofdje uit de tentoonstelling UIT BORNSE BODEM, (welke van 28 september t/m 14 oktober in het Bussemakerhuis was te zien) aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kwam er een eind aan een succesvol project! Anne Ponten vertelde over deze bijzondere tentoonstelling in Boorn & Boerschop van augustus 2018.

Afb. 01: Anne Ponten (rechts) overhandigt aan Leonie van Esser, projectleider presentaties het zandstenen hoofdje. Op de achtergrond de kast met laden “Archeologie in je achtertuin”. Het zandstenen hoofdje heeft als decoratief reliëf deel uitgemaakt van de buitenkant van havezate Weleveld.

Op vrijdag 23 november ging Anne Ponten op weg naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden met een bijzonder pakket. Het zandstenen hoofdje dat een paar weken daarvoor als winnaar uit de bus was gekomen bij de tentoonstelling “Uit Bornse Bodem” zou definitief een plekje krijgen in een van de lades in de kast van de tentoonstelling ‘Archeologie uit je achtertuin’ in Leiden. In het museum is de vondst officieel overhandigd aan Leonie van Esser, projectleider presentaties van het Rijksmuseum van Oudheden.
Het zandstenen hoofdje zal in de tentoonstelling “Archeologie uit je achtertuin” komen te liggen. Dit is een onderdeel van de tentoonstelling “Archeologie van Nederland” die je langs de hele geschiedenis van Nederland leidt aan de hand van kenmerkende en bijzondere archeologische vondsten. Zo bevindt zich in deze expositie onder andere de fibula van Dorestad en het schedelkapje van de oudste mensachtige die in Nederland is gevonden.

Aan het einde van deze expositie staat een grote ladekast waarin archeologische vondsten worden tentoongesteld van iedere gemeente in Nederland. Bezoekers kunnen zelf deze lades openen om te zien welke vondsten in hun gemeente zijn gevonden. Het zandstenen hoofdje is nu in de lade van Borne geplaatst om de gemeente te vertegenwoordigen bij deze expositie.

Na de overhandiging is hard gewerkt om de vondst zo snel mogelijk in de permanente tentoonstelling te krijgen. Zo is er een speciale mal gemaakt om de vondst goed te ondersteunen als deze in de lade ligt. Op vrijdag 30 november was het eindelijk zover, de vondst is officieel in de lade geplaatst. Zo zal deze bijzondere vondst die door de Bornenaren zelf gekozen is voor het hele land te zien zijn.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar inhoudsopgave 2019-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)